Kamutova napitka

Kamut (Triticum turgidum ssp.furanicum) je starodavna vrsta pšenice, ki so jo uporabljali stari Egipčani. Žito je bilo tisočletja pozabljeno, tri desetletja nazaj pa se je zopet začelo uporabljati. Zrno je dva do trikrat večje kot pšenično. V primerjavi z drugimi žiti vsebuje več proteinov in mineralov.

 

Do sedaj se je v Sloveniji dobilo kamutovo mleko La Finestra sul Cielo; pred nedavnim pa sem v eni od bioloških trgovin odkrila tudi kamutovo mleko od The Bridge-a in da ne bo pomote - oba proizvajalca sta italijanska.

 

 kamut3.jpg

 

Na kamutovem napitku La Finestra sul Cielo piše, da je to prvi kamutov napitek, ki ga je odobrilo Kamut združenje (kamut je patentirana žitarica!), zaradi dobrega okusa in visokokvalitetnih standardov.

Sestavine: voda, kamut (12 %), hladno stisnjeno sončnično olje, morska sol. Napitek  je malce sladkastega okusa, saj ima tak okus tudi samo žito, dovolj gosto, pitno, skratka zelo dobro.

 

Kamutov napitek The Bridge

Sestavine: voda, Khorasan kamut (14 %), sončnično in osatovo olje (oba hladno stisnjena), morska sol.

Za moj okus preveč sladko (skoraj tako kot riževo), ne preveč pitno. Ima nek priokus, ki ne gre ravno zraven (osatovo olje?). Ne morem reči, da je dobro, ravno zaradi tega priokusa. Kamut je že sam po sebi dober, tako da mu ni potrebno dodajati kaj dosti zraven in tale dodatni okus vsekakor moti. Vsaj mene. Lahko pa, da bo komu tudi všeč.